Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zajímavosti o psech

 Psi dokáží zachytit milionkrát slabší pach než člověk? Jejich čich je nejlepší, když se rychle pohybují, což je pravděpodobně i důvod, proč tolik psů tak rádo vystrkuje hlavu z okénka při jízdě autem. Nerozhlížejí se po krajině, ale vnímají její pach.

V důsledku druhé světové války poškodil původ německého ovčáka popularitu tohoto plemene, takže se těmto psům začalo říkat alsaský ovčák (Alsasko – region Francie) nebo prostě jen ovčák? Později se však chovatelé k původnímu názvu vrátili.

 Čistokrevným nazýváme psa, jehož oba rodiče jsou stejného plemene? Kříženec se zpravidla říká psovi, jehož rodiče jsou každý z jiného, avšak uznávaného plemene. Pes smíšené rasy – čili voříšek – má předky ze dvou či více různých plemen, nebo jeho genetický původ vůbec není znám. Mezidruhový kříženec je výsledkem páření dvou zvířat různých druhů (např. psa s vlkem).

Lopatky psů nejsou spojeny se zbytkem kostry? Psi nemají klíční kosti, což jim umožňuje zvýšenou pružnost a protáhnutí délky kroku.

Psi při močení zvedají nožičku, aby údajně ostatní psi nabyli dojmu, že značku zanechal větší pes než oni? Nevykastrovaný pes značkuje svoje teritorium zhruba 10krát častěji než kastrovaný.

Psi jako pozůstatek z dob, kdy si v divočině museli ušlapat trávu, před ulehnutím hrabou nohama a pak se zatočí dokolečka?